THEATER

Amnesiefobie

Kat op het Spek

Add to my favorites
18 October 20:30 Hour
Available
€ 19.50
€ 14.50

Discover the show

Amnesiefobie

Tekst: Koen Frijns
Spel: Sarah Jonker, Thijs Prein, Ko van den Bosch
 
Thijs Prein, Roelof Pothuis en Ko van den Bosch maakten met Kat op het Spek afgelopen jaren de producties Missie zoekt Massa (over de Russische Revolutie), Strangelove (over de pandemie). De nieuwe voorstelling heet Amnesiefobie. Absurde polaroids van een vrouw op zoek naar zichzelf.

Amnesiefobie. Een moeilijk woord en een beeldend, absurde, voorstelling.  ‘Amnesiefobie’ is de angst om herinneringen kwijt te raken. Dit kan op jonge leeftijd zijn, maar ook voorkomen bij (beginnende) dementie. Wie ben je nog als je geen herinnering meer hebt? Als je veroordeeld bent tot de isoleercel van het nu. 

We volgen Vera in haar huis. De trapleuning zit los. Er liggen kleerhangers in de tuin. Hoe komen ze daar? Waarom staat er ‘muur’ op de muur? Wie heeft dat geschreven? In de krant leest ze dat er dingen gebeuren, buiten. Zou zij daar iets mee te maken hebben? Ze weet het niet. 

Vera voelt dat er wat mis is met haar, ze mist schakels in de ketting van oorzaak en gevolg. De wereld doet zich voor als een betekenisloos labyrint. Ze probeert haar eigen ordening aan te brengen in de chaos. Dit leidt tot een gedrocht. De Psychiater en de Gypsy King  vergroten dit verschijnsel exponentieel. Zij reiken tools aan, systemen, methodieken. De verschillende aanvliegroutes buitelen over elkaar heen. Door de wildgroei aan bewegwijzering is de weg zelf niet meer te zien. De weg uit dit mentale labyrint. Vera besluit een grote daad te plegen, zo ijzingwekkend, zo gruwelijk, zo grotesk, precies zoals ze leest in de kranten, dat zij ervan overtuigd is dat zij die daad zal blijven herinneren.

Vera noteert zekerheden op wanden, koelkasten, de vloer. Geschilderde gedachten, boodschappen aan zichzelf, elkaar of morgen. Haar alter ego’s steunen haar, doen suggesties, passen de ruimte aan als zij daarom vraagt. De ruimte is geen woning meer maar wordt een notitieblok van voorstellen, schetsen, mogelijkheden. Pogingen tot een verhaal. Vervolgens worden de schetsen, krabbels en woorden bekeken: is het logisch, begrijp ik mijn eigen logica? Helpt het me verder de toekomst in? Al is het maar voor een dag, of de duur van de voorstelling. Morgen is alles weer anders. Of hetzelfde.

De tekst voor Amnesiefobie is geschreven door de jonge Nederlandse schrijver Koen Frijns. Hij schrijft rauw-poëtische, beeldende en absurde teksten, gevat in grotere metafysische verhalen.

 Deze voorstelling maakt deel uit van de Nieuwe Makers Serie. Lees er meer over en ontdek de andere voorstellingen in deze serie op Nieuwe-Makersserie

18 October 20:30 Hour
Available
€ 19.50
€ 14.50
View all events

Alle programma onderdelen vallen onder onze algemene bezoekersvoorwaarden