THEATER

De Dresser

Karina Holla

Add to my favorites
13 January 20:30 Hour
Available
€ 20.00
€ 14.50

Discover the show

De Dresser

Concept/spel: Karina Holla
Muziek: Rikard Borggård

Theo d'Or winnares speelt een acteur in crisis
Wie ben ik niet allemaal geweest en nog weet ik niet wie ik ben

De acteur staat op het punt zijn verstand te verliezen, hij vecht voor zijn leven en voor zijn passie voor theater. Hij heeft een zenuwinzinking, hij is verscheurd, hij is verdwaald in zijn eigen geheugen labyrint. Aan de ene kant wil hij ophouden met spelen, aan de andere kant is hij verslaafd aan de magie van het theater. Grandeur en verval, roem en eenzaamheid, moed en vertwijfeling. Het tragicomische van de aftakeling van iemand die op zoek is naar het volmaakte.

Meer, meer ik kan niet meer, ik heb niets meer om te geven. Ik wil niet avond aan avond verf op mijn gezicht smeren, kleren dragen die niet van mij zijn. Ik ben geen kind dat zich verkleedt voor een spel, dit is mijn werk, mijn levenswerk.”

In deze voorstelling verweeft Karina Holla teksten en fragmenten uit de toneellitteratuur met eigen ervaringen uit haar omvangrijke theater carrière. Haar laatste twee voorstellingen Oorlogsvrouwen en DARGER speelde de met de Theo d'Or bekroonde actrice voor uitverkochte zalen in Nederland en in Zweden.

Over De Dresser zegt Holla: “Het gaat over het belang van het theater, het streven naar het verwezenlijken van dat ene belangrijke moment, in volledige fysieke overgave het personage binnen te dringen en een wisselwerking met het publiek te laten ontstaan.

De Dresser is een collage-voorstelling met beeld, beweging, stem en tekst. De Dresser geeft een kijkje achter de schermen van de theaterwereld, de magie, maar ook de angst en de gevoeligheden en uiteindelijk de verbeeldingskracht die over het menselijk falen zegeviert.

Over Karina Holla
De afgelopen 35 jaar maakte Karina Holla bewegingstheater, als performer, docent en regisseur.  Na haar studie aan de Amsterdamse Theaterschool maakte ze haar eigen voorstellingen. Voorbeelden zijn Valeska, ich bin eine Hexe (1983), over het roerige leven van de groteske danseres Valeska Gert, Solo Duo (1985, eerste Mimeprijs) haar internationale doorbraak die in elf landen werd gespeeld; Falten (2005), waarvoor zij drie oudere mimeacteurs regisseerde en Kafka Project (prijs Beste theatervoorstelling Kroatië 2013). In Être Blessé (2009, nominatie Mimeprijs) en vooral Fremd-Körper (2014) begon zij veel meer tekst te gebruiken en nog meer in Romp, Oorlogsvrouwen en DARGER

Zij werd genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019 in de categorie bewezen kwaliteit. In 2018 ontving Karina Holla de Theo d’Or voor haar aangrijpende rol in ROMP.

Recensies

"Hier staat een acteur die niet van ophouden weet." "Prachtig."Karin Veraart, Theaterkrant (Keuze van de criticus)

“Het elastieken lijf van Holla; die karakteristieke, hoekige mimiek; haar timing; die priemende donkere ogen; het blijft allemaal bijzonder eigenzinnig en uniek” - Hans Smit, Trouw ★★★★

"In ‘De Dresser’ vindt de 73-jarige Karina Holla hoop tussen haar oude kostuums" - Karima Aissaoui, NRC ★★★★


“Karina Holla schetst met haar oprechte spel het leven van een performer als een aaneenschakeling van vallen en opstaan.”
 Hein Janssen, Volkskrant ★★★★

 

13 January 20:30 Hour
Available
€ 20.00
€ 14.50
View all events

Alle programma onderdelen vallen onder onze algemene bezoekersvoorwaarden