BEWEGINGSTHEATER

Engelenburcht (try-out)

Golden Palace

07 December 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 17.00
€ 15.50
08 December 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 17.00
€ 15.50
09 December 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 17.00
€ 15.50

Engelenburcht (try-out)

Regie: Ingrid Kuijpers 
Spel: Andrea Beugger, Laila el Bazi, Nora van Dartel, David Eeles, Tijn Luijben, Anou Maarsingh en Jesse Vissers 

Hoog in de bergen ligt Engelenburcht, een verlaten sanatorium waar een mysterieuze verpleegster zich bekommert om iedereen die aan de deur klopt. Zieken, gewonden, reddelozen en mensen die simpelweg hun hart willen luchten: met open armen worden ze door haar ontvangen. Als de toestroom van mensen die zorg nodig hebben plotseling aanzwelt, dreigt zelfs de verpleegster te bezwijken. Tot er een wonder gebeurt... 

Golden Palace maakt al meer dan 20 jaar magisch-fysiek theater over de absurde tragiek van het leven en volgens de Volkskrant doet het gezelschap dat “vlijmscherp, humoristisch en met het oog van een uitstekend antropoloog”. In Engelenburcht gaat Golden Palace op zoek naar de onmisbaarheid van de zorg in een voorstelling vol poëzie, bloed, vieze luiers en schoonheid. Want hoe komt het toch dat zorgen voor elkaar in onze samenleving zo weinig aanzien heeft? Dat diezelfde samenleving er volledig van afhankelijk is werd de afgelopen jaren pijnlijk duidelijk. 

In haar artikel “Waarom de zorg geweldig is en niet te doen” wijst journaliste Lynn Berger op het feit dat zorgzaamheid een kwaliteit is die allesbepalend is geweest voor de sociale en emotionele evolutie van onze soort. Maar die status heeft het niet: zorg is vaak onzichtbaar en vindt veelal onbetaald achter de voordeur plaats. Volgens hoogleraar politieke wetenschappen Nancy Fraser staat ons vermogen om te zorgen, in de breedste zin van het woord, in de geïndustrialiseerde wereld onder druk. Want zorg kost tijd en energie, maar wordt niet meegenomen in de koopkrachtplaatjes en de berekening van het Bruto Nationaal Product (De Correspondent, 30-10-2019).
Zorg heeft een marginale plaats in onze samenleving en dat is een culturele misser. In de voorstelling Engelenburcht, een ode aan zorgzaamheid wil artistiek leider Ingrid Kuijpers zorg de plek geven die het verdient. De ervaring met de zorg voor haar moeder is de aanleiding:

“Toen ik voor mijn moeder zorgde, was het alsof de wereld stilstond. Ze had beenmergkanker en al haar botten waren gebroken. Ze wilde niet naar het ziekenhuis en dat hoefde ook niet: we gingen thuis voor haar zorgen. Dat was nog niet zo eenvoudig. Want hoe moet je bijvoorbeeld iemand laten poepen die in bed ligt en niet meer kan bewegen door de pijn? Ik verzon er wat op. Ik trok een latex handschoen aan en schoof mijn hand héél voorzichtig onder haar billen. Ze poepte in de palm van mijn hand. Daarna trok ik mijn hand weer héél voorzichtig terug. Deze innovatieve methode werd dankbaar overgenomen door de verpleegsters die ons bijstonden. 

De zorg voor mijn moeder vroeg om een totale overgave, een overgave die ik nog niet eerder had meegemaakt. Het was verdrietig en zwaar, maar ook een van de diepste ervaringen in mijn leven.” 

Over het gezelschap
Golden Palace maakt al meer dan twintig jaar magisch-fysiek theater over de absurde tragiek van het leven. Onder leiding van Ingrid Kuijpers (artistiek) en Britt Verstegen (zakelijk) brengt het gezelschap producties voor theaterzalen en op locatie, in co-creatie met een mix van mimers en acteurs. 
Het fysieke onderzoek naar wat er bij mensen borrelt in de onderbuik en sluimert in het zoogdierbrein is voor Golden Palace een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het gezelschap wordt wel de antropoloog onder de theatermakers genoemd. Volgens de Volkskrant is Golden Palace ‘een meester in het fileren van culturen’. 

Voorstellingen van Golden Palace worden op de vloer gemaakt en ontstaan vanuit improvisaties met een stevige rem op de tekst. Alles wat onuitgesproken blijft stapelt zich net zo lang op tot het een uitweg vindt in de fysieke uitvergroting. Waar theater tegenwoordig vaak talig en expliciet is, wil Golden Palace met de kracht van de woordloze verbeelding iets vertellen over het onzegbare. 

07 December 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 17.00
€ 15.50
08 December 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 17.00
€ 15.50
09 December 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 17.00
€ 15.50