THEATER

Vrouwen in Troje

Dood Paard

15 December 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 20.00
€ 15.50

Vrouwen in Troje

Met/door/van: Tiago Rodrigues, Manja Topper, Kuno Bakker, Tomer Pawlicki, Alesya Andrushevska, Michael Yallop en Ramses van den Hurk 

De Portugese schrijver/regisseur/acteur Tiago Rodrigues schrijft een nieuwe tekst voor Dood Paard over de Trojaanse oorlog vanuit het perspectief van de vrouw.  

In de klassieke vertellingen en tragedies die over deze oorlog bestaan, staan de mannelijke helden en hun onderlinge conflicten centraal. Je volgt hún verhaal, je denkt mee met hun overwegingen, leeft mee met hun pijnen en hun seksuele veroveringen. 

In Vrouwen in Troje gaat het over de vrouwengemeenschap in de belegerde stad, waaronder Helena, de mooiste vrouw van de wereld en ‘de oorzaak’ van deze verschrikkelijke oorlog en Hecuba, de koningin die haar kinderen verliest in het geweld. Verder zien we Cassandra, een van de dochters van het Trojaanse koningspaar. Cassandra kreeg van de god Apollo de gave om de toekomst te kunnen voorspellen, maar omdat zij het bed niet met hem wilde delen zorgde hij ervoor dat niemand haar zou geloven wanneer ze een voorspelling deed. Dus wordt er niet naar Cassandra geluisterd wanneer ze aankondigt dat er verschrikkelijke rampen in het verschiet liggen. Sterker, ze wordt beschimpt en vernederd als ze voorspelt dat Troje dreigt te vallen en het houten paard een list is.  

Dan is er nog Oenone, de eerste vrouw van Paris. Een bergnimf met wie Paris trouwde voor hij wist dat hij een van de zonen van koning Priamus was. Zodra zijn afkomst onthuld werd keerde hij zich van haar af en schaakte de beloofde, mooie Helena.  

Hoe kijken de vrouwen tegen deze eindeloze en zinloze oorlog aan? Wat is de rol die ze toebedeeld krijgen en welke rol zouden ze willen hebben? Hoe ziet de oorlog eruit die zij binnen de muren van de belegerde stad uitvechten. We zien hun ambities en visies, hun angsten en verlangens, hun frustraties en woedes. 

Vrouwen in Troje combineert de onderbelichte rol die vrouwen in de geschiedenis hebben. 

Over het gezelschap/de maker
"Tiago Rodrigues is een toonaangevende internationale theatermaker en sinds kort artistiek leider van het Festival d’Avignon. Recente werken van hem zijn By Heart, Antony and Cleopatra, Bovary, The way she dies en Sopro, gemaakt op het Festival d'Avignon. Hij combineert waargebeurde verhalen met fictie, herschrijft klassiekers en bewerkt romans. Rodrigues schrijft voor en in samenwerking met de acteurs en is altijd op zoek naar een poëtische vertaling van de werkelijkheid. 

Dood Paard en Rodrigues maakten in 2011 The Jew of Malta van Christopher Marlowe 

15 December 20:30 Uur
Beschikbaar
€ 20.00
€ 15.50